2017-05-05 14:47:19• hírek • Szatmár.ro

Kiegészítésre szólította fel a prefektúra a városi tanácsot

A Szatmár Megyei Prefektúra pénteki közleménye szerint „megfontolásra és kiegészítére” visszaküldte a városi tanácsnak a még februárban elfogadott határozatot, melynek értelmében személyenként 3 lejjel nő a szemétszállítási díj.

Már azon a bizonyos február 23-án megtartott tanácsülésen is igen ingatag lábakon állt a tervezet, a szakbizottságok java nem adta áldását erre. Az ügy hátterében egy kormányhatározat áll, melynek értelmében a szeméttelepen lerakott minden tonna háztartási hulladék után 80 lejt kell fizetni. A tanácsban akkor igazi vitát az váltott ki, hogy ezt a többletköltséget kinek kell fizetnie: a szemétszállítónak, vagy a szemetelő lakosságnak. A tervezetet többségében megszavazó tanácsosok az EU-direktívában említett „szennyező fizet” elvet követték, így adódott hozzá a lakossági szemétszállítási díjhoz a havi 3 lejes plusz költség.

Információink szerint a prefektúra szerint a határozattervezetből nem derül ki pontosan, hogy kinek is kell fizetnie a többletköltséget - az általunk megkérdezett tanácsosok szerint viszont a határozatban egyértelmű a fogalmazás.

A prefektúra közleménye szerint amennyiben a tanács nem vizsgálja felül a döntést, a prefektusi hivatal kész a törvényszéken indítványozni a 49/23.02.2017-es határozat megsemmisítését. A közleményben felhívták a tanács figyelmét a szelektív hulladékgyűjtést szabályozó rendeletekre és törvényekre is.

A folytatásban megtörténhet, hogy újra a tanács elé kerül a tervezet, de az is lehet, hogy ez elmarad, a Prefektúra pedig jogi úton támadja meg a határozatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: